IN DE GEMEENTE IN DE GEMEENTE

Koffie met een oortje
Elke laatste woensdag van de maand is er Koffie met een oortje. We beginnen om 10.00 uur met koffie en iets lekkers en we ontmoeten elkaar en praten bij; rond 10.15 uur beginnen we met een onderwerp. Meestal kies ik als uitgangspunt voor ons gesprek een themanummer van de Open Deur. Afgelopen keer was het thema ‘de Jakobsladder’. Nooit geweten overigens dat dat ook de naam is van een plantje! We hoorden nog weer eens het verhaal van Jakob die zijn tweelingbroer Ezau het eerstgeboorterecht ontfutselt, in ruil voor een bord linzensoep en hem later ook nog eens te snel af is door de eerstelingszegen van vader Izaäk weg te kapen. Jakob moet vluchten voor de woede van Ezau en zal maar liefst 20 jaar verstoken zijn van zijn familie. Op zijn vlucht overnacht hij ergens moederziel alleen in de buitenlucht met als kussen een harde steen en daar ziet hij in een droom een ladder waarlangs engelen omhoogklimmen en weer neerdalen. Opmerkelijk dat ze eerst opstijgen, terwijl je het andersom zou verwachten. Blijkbaar zijn er engelen om ons heen, ook al besef je het niet. Engelen in de gestalte bijv. van medemensen die op onverwachte momenten een belangrijke rol in je leven kunnen spelen. En je kunnen bemoedigen en troosten. God staat bovenaan de ladder en belooft Jakob bescherming en toekomst; kortom: zegen. Zegen is een (onverdiend) geschenk wat je ten deel valt. Dat is het boeiende van de Bijbel dat het bij God anders toegaat dan bij ons. Niet afgemeten, niet beredeneerd, maar met een ongelofelijke goedheid blijft Hij met ons, hoe bont we het ook gemaakt hebben.
Rond 11.15 uur sluiten we de ochtend af. Het is fijn om altijd weer met een flinke kring om de tafel te zitten en elkaars ervaringen te delen.
De volgende ochtend is op woensdag 27 maart. Schroom niet om een keer te komen kijken!
Nog even dit: het gaat lang niet altijd over de Bijbel. Enkele onderwerpen die aan de orde kwamen: het waterbeheer; maakbaar?; gratis; Luther; de geur van ….; de koning; heilige grond; de brief, enz.
Ds. Fini van Zoelen

Gesprekskring
Maandagavond 4 maart hebben we ons verdiept in de 40 dagentijd; we hebben de schriftlezingen gelezen die vanouds horen bij Aswoensdag en ons afgevraagd wat vasten zou kunnen betekenen. In de vroege kerk (eerste eeuwen) was er al het gebruik om in de tijd naar Pasen toe te vasten; als voorbereiding op de doop die in de Paasnacht plaatsvond. Waar het uiteindelijk in deze 40 dagentijd om gaat, is je bewust worden van Pasen; kruis en opstanding van onze Heer Jezus Christus. Voor Paulus is heel de kracht van het Evangelie samengebald in de opstanding, dat ongelofelijke gebeuren van Pasen wat tot op de dag van vandaag de wereld beweegt.
We komen nog één keer bij elkaar: op maandagavond 6 mei, om 20.00 uur in het Anker.
Ds. Fini van Zoelen

Kerkdienst kerk, derde zondag veertigdagentijd
datum en tijdstip 24-03-2019 om 10:00 uur

koffie met een oortje