PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
#daspasen2020

#daspasen2020
Misschien heeft u het al gezien bij de kerk: het grote bord #doespasen.
In deze tijd van onzekerheid en ‘afstand’ krijgt het bord een nieuwe tekst:

#daspasen2020
Bij het bord vindt u stiften én een oproep:
Wat betekent Pasen voor u in 2020? 
Schrijf of teken uw wensen of gedachten op het bord.
Zo delen we ze met elkaar en onze dorpsgenoten. 
Het bord staat vanaf Goede Vrijdag tot en met Eerste Paasdag bij de kerk. 

NB: Houd ook bij het schrijven, tekenen of lezen minimaal 1,5 m afstand. 

We zijn heel benieuwd welke mooie gedachten er komen te staan zodat we dat later ook op deze site kunnen laten zien.
 
Lied in coronacrisistijd Lied in coronacrisistijd
Lied 1003 uit ons Liedboek trok afgelopen maand opeens de aandacht in het zwaar getroffen Noord-Brabant, bij de stilte op straat tijdens de corona-crisis. In muziek (van Jan Raas) en tekst (van Jan Jetse Bol) sluit het aan op de situatie waarin mensen zich bevinden, onzeker over hoelang het stilleggen van het sociale leven nog zou duren. De tekst van de strofen 2, 3 en 4 verwezen naar een oorlogssituatie, meer dan naar een epidemie. Gert Landman voegde daarom (met toestemming van de auteur), op verzoek van de protestantse kerk in Tilburg, enkele alternatieve verzen toe.
Klik door voor de volledige tekst. 
lees meer »
 
Brief van de kerkenraad Brief van de kerkenraad
Steenderen & Bronkhorst, 16 maart 2020

Beste gemeenteleden, 

Op het moment dat deze uitgave van 'Kerk Zijn' naar de drukker ging, waren we al druk bezig met het organiseren van de kerkdiensten en activiteiten rond Pasen en de herdenking van John Gordon Kavanagh.
Door de ingrijpende maatregelen die onze regering heeft moeten nemen i.v.m. het coronavirus, is het op dit moment onduidelijk welke activiteiten straks nog door kunnen gaan.
Tot gisteren hebben we nog kerkdiensten kunnen houden in 'Het Anker'. Met pijn in ons hart hebben wij besloten om de kerkdiensten van 22 maart t/m 5 april a.s. af te gelasten. The Passion op de avond van Palmzondag 5 april gaat ook niet door.
Hoe het verder moet met de vieringen in de Goede week, Pasen en daarna en de organisatie van het paasontbijt kunnen we op dit moment niet zeggen. 
De Protestantse kerk biedt i.s.m. de EO meditaties op televisie aan op zondagmorgen om 9.20 uur op NPO2.
Op onze website www.pkn-sb.nl kunt u de recentste informatie van onze gemeente vinden.

Blijf naar elkaar omzien! Dat kan ook via de telefoon, Whatsapp, skype en mail. Heeft u vragen, belt u dan gerust uw wijkouderling. 
Laten we ons bemoedigen door de woorden van de scriba van de generale synode, ds. René de Reuver: Het coronavirus raakt ons kerk-zijn in het hart. Maar naast alle zorg en onzekerheid over het virus zien we hoe Gods Geest altijd weer wegen vindt waarlangs onze voet kan gaan (Psalm 25). 

Een hartelijke groet van de kerkenraad.
 
 
Sirkelslag Young: doe mee! Sirkelslag Young: doe mee!
Op vrijdagavond 7 februari 19:30 – 22:00 wordt Sirkelslag Young weer gespeeld! Deze keer gepresenteerd door Klaas van Kruistum en Elbert Smelt. Heel veel groepen (paar duizend jongeren) in Nederland staan dan online klaar om elkaar uit te dagen, in een live en interactieve game. Ook wij! We maken er een spannende avond van in het Anker, met vragen, opdrachten en veel fun! Op de website van Sirkelslag vind je nog veel meer info. Check ook even de foto's van vorig jaar.

Ben je tussen 12 en 16 jaar en wil  je meedoen? Geef je op door een telefoontje of appje (06 49754514) of mailtje aan Willem van der Spoel. Neem gerust ook vrienden/vriendinnen mee. We maken er een toffe avond van met plezier en natuurlijk chips en ander lekkers! Vooraf mee-eten? Dat kan, we zorgen voor pannenkoeken.
 
Festival of Lessons and Carols Festival of Lessons and Carols
Cantorij zingt Festival of Lessons and Carols
Op zaterdag 21 december vindt er weer een Festival of Lessons and Carols plaats in de Remigiuskerk georganiseerd door onze eigen cantorij. 
Muziek 
Deze uit Engeland afkomstige traditie in aanloop naar Kerst wordt steeds populairder. In het Festival heeft de muziek het hoogste woord. Het vormt de omlijsting van Bijbelteksten en kerst gerelateerde verhalen.  De cantorij zingt de kerstliederen en ondersteunt ook de samenzang, vaak met de bovenstem van de sopranen. 
Enthousiaste zangers 
De afgelopen jaren zat de kerk vol. Een goede reden voor de cantorij om weer opnieuw een festival te organiseren. De leden zijn alweer druk aan het repeteren. Onze consulent ds. Gerard van der Brug en enkele lectoren werken mee. Gert Oldenbeuving dirigeert de cantorij. Marcus Bergink bespeelt het orgel en Christa Kelderman de blokfluit. 

Wanneer: zaterdag 21 december 2019
Aanvang: 19.30 uur 
Plaats: Remigiuskerk Steenderen 

Na afloop kunt u napraten onder genot van warme chocolade of glühwein. 
Aan de uitgang kunt u een vrije gift geven. 

Graag tot ziens,
De leden van de Cantorij 
 
 
Profielschets predikant Profielschets predikant

Wij zoeken 
* een predikant die midden in het leven en midden in de kerk staat. 
Daarmee bedoelen wij geen richting of modaliteit, maar een positie waarin de predikant oog en hart heeft voor het geheel van de kerk en voor de verscheidenheid van geloofsbeleving ook in onze gemeente.

Wij zoeken
* een predikant die bij ons wil zijn en met ons wil gaan op de weg die gewezen wordt. Wij lopen niet achter de predikant aan, maar gaan met de nieuwe predikant verder op de weg die wij tot dit ogenblik in de tijd mochten gaan.
* een predikant die ons wil leren kennen en verstaan in ons leven en geloven en die zich laat kennen aan ons, in leven en geloven.
* een predikant die zich thuis wil voelen bij ons en die ons onderweg nieuwe kansen wil laten zien en onbekende uitdagingen met ons wil aangaan.

Wij zoeken 
* een predikant die vanuit een persoonlijk geraakt en getroffen zijn door Gods Woord ons in prediking, catechese en vormingswerk de Schriften beter leert verstaan.
* een predikant die het overleg zoekt met de kerkenraad, met organisten, met groepen en commissies in de gemeente, met de plaatselijke parochie en met de omliggende gemeenten.
* een predikant die met ons wil nadenken over beleid en structuur, maar ook met ons wil zingen en spelen voor het aangezicht van de Eeuwige.

Reacties naar onze scriba:
Dhr J. F. Lichtlee
Meinsmasingel 8
7207 CT Zutphen
Mail:
 
Mooie verhalen tijdens de startdienst Mooie verhalen tijdens de startdienst

In de kerk leven en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel wordt verteld: Gods Woord in mensentaal, voor velen een bron van troost, bemoediging en inspiratie. Het goede verhaal van God en mensen is een spiegel voor ons dagelijkse leven. 
Ds. Joop Mol nam ons mee op reis langs mooie Bijbelverhalen. Iedereen werd uitgedaagd om zelf een mooi verhaal op een kaartje te schrijven. Het Bijbelverhaal uit Lucas 15 over het verloren schaap en het verloren muntje werd gelezen en daarna in eigentijdse filmpjes vertoond. Er volgde een quiz met spreekwoorden en gezegden over schapen waar iedereen aan mee kon doen. De Cantorij zong mooie liederen onder leiding van Teus de Mik, die ook het orgel bespeelde tijdens de startdienst. 
Na afloop kon men de ingevulde kaartjes op de vleugel leggen en erover doorpraten. Iedereen heeft zo een goed verhaal te delen. De kinderen konden de verloren muntjes en het vermiste schaapje gaan zoeken in de kerk. Gelukkig kwam alles weer terecht en kon er feest gevierd worden. Tijdens de dienst hadden de kinderen een prachtige slinger versierd en deze werd met vreugde gepresenteerd, daarna werd er op iets lekkers getrakteerd. De zelfgebakken koek viel in de smaak bij de koffie- en theedrinkers. Kortom een geslaagde start van het nieuwe seizoen waarin we veel goede verhalen met elkaar blijven delen op alle mogelijke momenten.
 
Oogstdankviering in teken van verandering Oogstdankviering in teken van verandering
Op zaterdag 17 augustus  was de jaarlijkse oogstdankviering gepland in de openlucht  bij de veldkapel tussen Baak en Wichmond.           

Vanwege het regenachtige weer kon  de viering niet buiten worden gehouden, "maar veel mensen zullen blij zijn met de regen die vandaag valt”, zo merkten de organisatoren terecht op. Er kwamen dit jaar opvallend veel mensen naar deze viering, die werd geleid door pastoor Scheve en ds. Tim Wiersum. Leden van muziekvereniging Nieuw Leven begeleidden het geheel. Het thema was: de hoopvolle toekomst die ons wordt geboden; met daarbij de oproep om niet bang te zijn voor veranderingen. De aanwezigen konden de angst die zij ervaren voor veranderingen op een briefje schrijven en letterlijk door een papierversnipperaar laten gaan. Na afloop werden bij de koffie de traditionele dankdagbollen gepresenteerd.
 

 
 
Tiende Paasontbijt Tiende Paasontbijt
Feestelijk jubileum van het Paasontbijt
 
“Het zijn dit soort initiatieven, die bijdragen aan de leefbaarheid van de gemeente Bronckhorst”, zo sprak burgemeester Marianne Besselink tijdens het paasontbijt. Zij was een van de meer dan honderd gasten, die op zondagmorgen 21 april -Eerste Paasdag- in alle vroegte naar de grote zaal van Het Anker waren gekomen. Het was dit jaar de tiende editie van dit paasontbijt.
Het ochtendprogramma begon al om half negen met zang en gitaarmuziek door Lisanne Knol en  Herman Haan. Intussen konden alle gasten plaats nemen aan de feestelijk gedekte tafels. Tijdens het jubileumfeest werd vanzelfsprekend teruggekeken op de afgelopen tien jaar. “Het is vandaag niet zomaar een ontbijt; het is het tiende paasontbijt”, zo vertelde Riek Linde, voorzitter van het moderamen. “Daar willen we vandaag toch duidelijk aandacht aan geven. Tien jaar geleden waren er enkele mensen die het idee hadden om een gezamenlijk ontbijt te organiseren voor iedereen in Steenderen die wilde aanschuiven. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat er allerlei mensen deelnamen.” Het paasontbijt wordt bezocht door mensen van verschillende leeftijden, kerken en achtergronden uit Steenderen en omgeving. “Je krijgt het gevoel van samen zijn, samen iets doen. Samen een gesprek met iemand die naast je zit.”
Ter gelegenheid van het jubileum werden de initiatiefnemers van het paasontbijt naar voren geroepen. “Omdat ze even in het zonnetje gezet moeten worden. Maar hiermee willen we ook de dank overbrengen aan de vele vrijwilligers die hier elk jaar veel werk verzetten om ons een feestelijk ontbijt voor te zetten.” Want ook dit jaar werkten weer tal van gemeenteleden mee, van het inrichten van de zaal, het bakken van verse broodjes en het koken van de eieren tot aan het opruimen en afwassen.
Het paasontbijt voorziet in een grote behoefte bij veel mensen, zo hebben ook de organisatoren van het ontbijt ervaren. Zo ontvingen ze onlangs een mailtje waarin iemand vertelde dat haar moeder er al weken naar uitkijkt. Tegelijkertijd was er dit jaar ook een groep jongeren die de hele nacht hadden meegedaan aan de landelijke paas-challenge en die deze activiteit gezamenlijk wilden afsluiten bij het paasontbijt.
Die ontmoeting tussen mensen uit verschillende generaties en achtergronden draagt op deze wijze inderdaad al tien jaar bij aan de leefbaarheid in Steenderen en omgeving. Ook burgemeester Besselink was daarom graag bereid om in te gaan op de uitnodiging om in de vroege uren van Eerste Paasdag naar Het Anker te komen. Ze eindigde haar toespraak met de woorden: “Ik hoop hier over tien jaar weer te zijn, bij het 20-jarig jubileum van het Steenderense paasontbijt.”
 
lees meer »
 
paasactiviteiten jeugd paasactiviteiten jeugd
11 april: Paas-doemiddag   (hieronder een verslag)
Leerlingen van basisscholen De Rank en De Pannevogel en kinderen van de BSO in Toldijk kwamen  donderdagmiddag enthousiast  naar De Rank in Toldijk. De middag begon met samen iets drinken met iets lekkers daarbij, waarna aan de kinderen het verhaal van Pasen werd verteld. Daarna waren er voor hen drie activiteiten. Er werden cupcakes versierd, er was een kip die een kuikentje had uitgebroed en er werd een kuiken geknutseld. Voor wie daarna nog tijd over had, lagen er kleurplaten. Dankzij de vele helpende handen was het ook dit jaar weer een gezellige, creatieve middag. 

 
 
stiltehoek stiltehoek
Hier kan men zondags voor de dienst een kaarsje aansteken. Ook ligt er een Bijbel die de mogelijkheid geeft een tekst open te leggen van het gedeelte uit de Bijbel dat op dat moment het meeste aanspreekt. 

Men kan ook een gedachtenis of voorbede voor de gebedsavond opschrijven in het gebedenboekje op de lezenaar. 
In de nis is een gedenkwand geplaatst met daarop een geschilderde regenboog. 
Vanaf het nieuwe kerkelijk jaar (advent 2014) worden hier alle overleden gemeenteleden herdacht.
 
Oppasdienst bij speciale diensten Oppasdienst bij speciale diensten
De kinderen van 0 tot 4 jaar zijn op speciale zondagen (hoogtijdagen en doopdiensten) van harte welkom in de crèche. De data vindt u in het rooster onder Kerkdiensten.
 
 
 

catkids
datum en tijdstip 08-04-2020 om 15:00 uur
meer details

Kerk, Witte Donderdag, Viering Maaltijd van de Heer (afgelast)
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19:30 uur
meer details

Kerk, Goede Vrijdag (afgelast)
datum en tijdstip 10-04-2020 om 19:30 uur
meer details

Kerk, Stille Zaterdag met viering van de Maaltijd (afgelast)
datum en tijdstip 11-04-2020 om 21:00 uur
meer details

Pasen, Kerk (afgelast)
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10:00 uur
meer details

Paasontbijt (afgelast)
datum en tijdstip 12-04-2020 om 8:30 uur
meer details

 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.