Proeverij van het Dialect Proeverij van het Dialect

Hans Keuper en gemeenteleden op de tweede Proeverij avond

De verhalen, liederen en gedichten die Hans Keuper ten gehore bracht, gingen over gebeurtenissen, herinneringen en personen uit deze regio. Het is een rijk oeuvre waaruit hij kan putten; en dus zeer herkenbaar voor iedereen. Verhalen over Baak en Toldijk, anekdotes over zijn grootvader die als schoolmeester even in Steenderen had gewoond, een lied over Laag-Keppel  en grappen over zijn eigen jeugd in Dinxperlo en zijn schooltijd in Aalten volgden elkaar in hoog tempo op. Afgewisseld door serieuze gedachten over de waarde van het dialect. Dat is immers ‘de taal van je hart’, een taal waarin je ook je dromen hebt. En het is voor velen vooral ook de taal waarin je je eigen geloof beleeft. Zo vertelde Johan Eppink zijn geloofsverhalen in het dialect en las Roelie Reiling een psalm in de Achterhoekse vertaling; een lied over kwetsbaar durven te zijn als een kind. Herman Haan, de initiatiefnemer van de avond, liet horen dat de Nedersaksische taal veel breder is dan alleen het Achterhoeks. Hij zong liederen in de taal van zijn jeugd: het Gronings.

Deze avond met Hans Keuper was de tweede in een serie Proeverij-avonden. De derde Proeverij-avond is gepland op zondagavond 14 april. Het is dan Palmzondag; een goed moment voor een ‘Proeverij van de Passion’, met zangers en musici uit Steenderen en omgeving.

De dialectavond inspireerde ons gemeentelid Gert Hiddink tot het volgende gedicht:

Uutgesloapen

Zondagmargen akelig vrog op
Nog licht beneveld en pien in de kop
Heur ik toch warkelijk luujende klokken
Dee mien ter karke probeert te lokken

Op een schooen en een sloffe onder de toren
In de achterste banke um gien mense te storen
Raak ik onder de preake met miejzelf verleagen
Deur ut glorialied hunker ik noar de zeagen

Deur muziek bun ik onder een hoedje te vangen
Zowel metzingers as Gregoriaanse zangen
Geef mien elke zondag een spetterend koor
Dan goa ik lofzingend de weakke deur

Joa,… die wisselzangen , doar kom ik veur ! .

GEERT  HOLTERVELD .

lees meer ยป

Historische vleugel in Steenderen Historische vleugel in Steenderen

Historische vleugel in gebruik genomen
Op zondagmiddag 21 mei werd tijdens het concert van Full House & Friends een authentieke vleugel in onze kerk in gebruik genomen. Lucian Venderink speelde een Prelude van Johann Sebastian Bach en begeleidde daarna Full House op dit bijzondere instrument.
Het gaat namelijk om een instrument dat de Zwitserse vleugelbouwer Jacques Trost vervaardigde omstreeks 1890 te Zürich. De vleugel werd aan het kerkgebouw geschonken door mevrouw Franke uit Diepenveen. Zij kreeg dan ook tijdens het concert op 21 mei als waardering hiervoor een bos bloemen overhandigd.
Naast het Mitterreither orgel is deze Trost-vleugel het tweede historische instrument in onze kerk, dat tijdens concerten, maar natuurlijk ook tijdens de kerkdiensten gebruikt kan worden.

stiltehoek stiltehoek

Hier kan men zondags voor de dienst een kaarsje aansteken. Ook ligt er een Bijbel die de mogelijkheid geeft een tekst open te leggen van het gedeelte uit de Bijbel dat op dat moment het meeste aanspreekt.

Men kan ook een gedachtenis of voorbede voor de gebedsavond opschrijven in het gebedenboekje op de lezenaar.
In de nis is een gedenkwand geplaatst met daarop een geschilderde regenboog.
Vanaf het nieuwe kerkelijk jaar (advent 2014) worden hier alle overleden gemeenteleden herdacht.

Oppasdienst bij speciale diensten Oppasdienst bij speciale diensten

De kinderen van 0 tot 4 jaar zijn op speciale zondagen (hoogtijdagen en doopdiensten) van harte welkom in de crèche. De data vindt u in het rooster onder Kerkdiensten.

Kerkdienst kerk, derde zondag veertigdagentijd
datum en tijdstip 24-03-2019 om 10:00 uur

koffie met een oortje