PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Nieuwsbulletin 10 april 2024 Nieuwsbulletin 10 april 2024
In het nieuwsbulletin vindt u onze actuele gemeenteberichten. Dit bulletin in uw mailbox ontvangen? Geef uw e-mailadres door aan de webredactie

PROTESTANTSE GEMEENTE STEENDEREN & BRONKHORST

NIEUWSBRIEF 2024-5
10 april 2024

De diensten vinden plaats om 10 uur in de Remigiuskerk, tenzij anders vermeld. De diensten zijn live hier te bekijken. 

14 april - ds. Mar van der Velden, Ede
21 april  gezamenlijke dienst in Wichmond - ds. Hubertien Oostdijk
28 april - ds. Deodaat van der Boon
5 mei - ds. Hubertien Oostdijk
9 mei Hemelvaartsdag 9.00 uur - ds. E. van der Veen
 
BIJ DE DIENSTEN BIJ DE DIENSTEN

Terugblik Steenderense Passion: ‘Oog hebben voor elkaar’
Op zondag 24 maart jl. werd voor de derde keer de Steenderense Passion gehouden. Ditmaal was het thema ‘Oog hebben voor elkaar’. Veel mensen waren hiervoor naar de Remigiuskerk gekomen. Het grote witte kruis werd vanuit de R.K. kerk de Remiguskerk binnengedragen, waarna een boeiend geheel van start ging. Met het zingen van merendeel Nederlandstalige teksten, ondersteund door foto- en filmbeelden. Door Janine van der Spoel werd het verhaal over het leven van Jezus geschreven en verteld. Eline Melsen -begeleid door Jan van der Spoel, Lisanne Knol -begeleid door Derk-Jan Terpstra- en Josja van Mierlo, met Lucian Venderink achter de vleugel, vertolkten ieder op indrukwekkende manier liederen rondom het genoemde thema. Een volgend hoogtepunt was het lied ‘Blind’, gezongen door Sjors de Haas. Daarna werden de aanwezigen verder gevoerd langs het verhaal van de lijdensweg van Jezus. Evaly den Bakker wist met een lied bij de scene over de verloochening door Petrus mensen ademloos te laten luisteren, waarna Eline Melsen het gevoelige lied ‘Via Dolorosa’ liet horen. Hans Sluijter en Els Veraart zongen de passende tekst van An Easter Halllelujah. Bijzonder was ook dat de Steenderense cantorij een aandeel had in deze Passion. Het geheel werd door vocal groep Full House afgesloten met  'Jesus alive’, als een vooruitblik op Pasen.


 

Palmpasen met de kinderkerk
In de twee weken voor Pasen waren er allerlei activiteiten met en voor de kinderen. Op woensdagmiddag 20 maart gingen kinderen van de basisscholen uit Steenderen en Toldijk ‘speuren naar Pasen’. Het werd een spannende speurtocht door het dorp. Aansluitend werd in Het Anker het Paasverhaal verteld en werd er geknutseld. En natuurlijk waren er paaseieren.
Op zondag 24 maart vierde de kinderkerk Palmpasen, waarvoor de kinderen van de basisscholen werden uitgenodigd. Het eindigde met een vrolijke optocht met wel 25 kinderen, met versierde palmpasenstokken, achter de muziek van leden van de malletband.

 
Thuis bekijken en/of beluisteren

U kunt alle diensten online meebeleven of later beluisteren onder Diensten online. De liturgie van de vieringen zijn onder de video te bekijen.  U kunt de diensten ook alleen beluisteren. Klik dan hier
Heeft u geen computer, vraag dan de gratis cd aan bij Ineke Klein Lenderink, tel. 0575 451471.
Heeft u nog vragen over de diensten, bel dan Luc van Asselt (06-42616493).
Kijk hier een of meerdere diensten terug.

Collectes
Ook als u niet naar de kerk kunt komen hopen wij toch op uw bijdrage. De rekeningnummers:

Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst                   NL14 RABO 0361 1033 52
Diaconie van de Protestantse Gemeente uit Steenderen               NL11 RABO 0361 1008 84
Diaconie van de Protestantse Gemeente uit Steenderen               NL07 RABO 0361 1565 37   (Dit is Het Anker)
 
 
 
uit de gemeente uit de gemeente
Uit de Knechtenkamer, april 2024

Op 21 april vieren we samen met Wichmond, in Wichmond dit jaar. Het koor A Capella verleent haar medewerking aan deze viering. De dienst is te bekijken via kerkdienst gemist
In april sluit ik de gespreksgroep over het boek Job af, na de Pasen gaan we dus nog  door!
Er is een gezamenlijke viering met onze Kerknoabers (Zelhem, Wichmond, Vorden, Hengelo en Steenderen) gepland op 9 juni in onze kerk. Ds. Wilfrieda Stam en ondergetekende gaan samen voor. In april starten de voorbereidingen hiervoor.

Uiteraard is er op 19 mei nog een gezamenlijke Pinksterviering, waarin Maria Schotman en ik samen voorgaan, waarschijnlijk in het Plantenbos met medewerking van Steenrewalt, onder leiding van Lucian Venderink. Verder vertel ik u alvast dat er op 16 juni weer een prikkelarme viering gepland staat, maar daarover hoort u later meer.
Pastoraal zijn er heel wat zorgen bij mensen, om mensen. Laten we naar elkaar omkijken.
Als u bezoek wilt van mij aarzel dan niet om contact met mij op te nemen, via mail of telefoon, of uiteraard persoonlijk als u mij tegenkomt.

Een hartelijke groet!
Hubertien Oostdijk,
h.oostdijk.van.andel@hotmail.nl
mijn telefoonnummers zijn 026-3237577 of 06-44422769Meer dan 100 mensen bij Paasontbijt
Het extra vroege tijdstip van het Paasontbijt -vanwege het begin van de zomertijd- op Eerste Paasdag weerhield de mensen er niet van om naar Het Anker te komen. Er kwamen zelfs meer mensen dan in de voorgaande jaren: meer dan honderd. Er konden op het laatste moment nog extra tafels worden bijgeplaatst. Mensen van verschillende leeftijden, kerken en achtergronden waren weer naar Het Anker gekomen. Zo was er een speciale tafel gedekt voor jongeren uit de tienerleeftijd. ‘Het leven krijgt weer kleur; we zien elkaar weer staan’, zo klonk het toepasselijke Paaslied dat de kinderkerk had uitgekozen als begin van het ontbijt. Daarna kon iedereen genieten van onder andere heerlijke paasbroden, palmpasenhaantjes en eieren. De aanwezigen werd gevraagd om een kleine bijdrage in de onkosten. Er werd echter ruim gegeven, zodat er een mooi bedrag kan worden over gemaakt naar een speciaal project: de opvang van vluchtelingen in Armenië uit de enclave Nagorno-Karabach. Iedereen die heeft meegewerkt aan dit Paasontbijt: hartelijk bedankt!


Terugblik op wandelevenement “Ga jij ook mee?”
De protestantse kerken van Steenderen, Vorden, Hengelo, Zelhem en Wichmond organiseerden ook in 2024 weer een wandelevenement! “Ga jij ook mee?” De derde op rij! De nieuwe wandelingen, die starten en eindigen bij of in de buurt van de voordeur van de vijf deelnemende kerken, liepen weer door de prachtige ontluikende natuur van Bronckhorst. De routes met de onverwachte paadjes waren ongeveer 5 km lang en konden worden verkort tot 2 à 3 km. Er waren dit jaar ook een tweetal routes die bijzonder geschikt waren voor rolstoelgebruikers. Zowel in Zelhem als in Steenderen.

Op zondag 10 maart kon iedereen de route in Steenderen meelopen met Hubertien. Op elke wandelroute was er een moment van bezinning mogelijk. Hoeveel wandelaars er in totaal hebben meegelopen weten we niet precies. Er kon tijdens elke wandeling een stempel gezet worden in het wandelpasproort. Vijf stempels gescoord betekent een kleine attentie als beloning. Cliënten van Puur Natuur uit Hengelo hebben fraaie boekenleggers gemaakt. Mocht je één of meerder wandelingen gemaakt hebben , dan ontvang je een boekenlegger. Geef hiervoor je naam  door aan Ina Wijmenga: 0575-451831 of per mail naar inawijmenga@gmail.com


Tienerclub komt in beweging
Op de zondag na Pasen kwam de tienerclub bij elkaar. We keken samen terug op de paasperiode. Wat vierden we in de afgelopen weken bij Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen? We keken naar een filmpje daarover. En we ontdekten dat Pasen iedereen, ook de jongeren van de tienerclub, in beweging kan zetten. Dat deden we eerst letterlijk, als warming up. Maar daarna spraken we over dingen waarvoor we ons best eens in beweging zouden willen zetten. Alle aanwezige tieners gaven aan, dat hongerende kinderen in Afrika wel een goed doel is om je voor in te zetten. “Daar zou ik wel geld aan willen besteden”, zo werd gezegd. “Maar eigenlijk zou ik daar best ook eens naartoe willen om daadwerkelijk te helpen”, zo vulde een ander aan.
 
 
Nieuws van de plaatselijke commissie Stichting Gelderse Kerken Nieuws van de plaatselijke commissie Stichting Gelderse Kerken

Oude knopstoelen gratis aangeboden
12 stoelen met iets kapotte zittingen gratis te krijgen in de kerk via Toos van Asselt (tel. 0646370224)  Op is op.

Marktplein
Wat wordt het marktplein mooi!!! En wat komt ons kerkgebouw nog beter tot zijn recht.Op het moment van dit schrijven zijn de bouwers nog druk bezig.De toegang tot de kerk wordt wat mij betreft spectaculair, met die prachtige bank en die bijzondere stalen constructie.Het wordt een plaatje.

Op zaterdag 20 april organiseert de gemeente Bronckhorst een evenement in en om onze Remigiuskerk om de opening van het nieuwe marktplein te vieren. Er zal van alles te doen zijn. Kraampjes, een springkussen voor de kinderen en nog veel meer.

Houdt u de info in de krant in de gaten!

Stoelen en de IJssel
Inmiddels zijn de bestelde stoelen gearriveerd. 60 in totaal.De oude knopstoelen zullen binnenkort in de verkoop gaan en voor een paar euro bent u de trotse bezitter van zo’n stoel. De stoelen die een opknapbeurt nodig hebben zijn gratis verkrijgbaar (zie hier boven).
Ook de vier kerkbanken zijn nog beschikbaar…

Menno Leistra, Voorzitter van de Plaatselijke Commissie

 
Bijbelleesrooster Bijbelleesrooster
Het bijbelleesrooster van het NBG: op DeBijbel.nl leest u de tekst van de dag in de bijbelvertaling die u prettig vindt. Voorheen kon men zich abonneren op een dagelijkse e-mail voor de tekst van de dag. Ook is de app 'mijn Bijbel' beschikbaar. U kunt deze downloaden voor smartphone of tablet. Informatie via DeBijbel.nl 

Er zijn tevens podcasts te beluisteren. Bijvoorbeeld 'Eerst dit' van de EO en de IZB, neem eens een kijkje op Gratis Bijbelpodcasts 

 
 
OVERIGE BERICHTEN OVERIGE BERICHTEN

 Eetclub 'Eet eens mee!'
Gezellig een keer samen tafelen in het Anker
Elke tweede maandagavond van de maand wordt er een maaltijd verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers. De eerste maaltijden zijn enthousiast ontvangen. Enkele tientallen bezoekers hebben de weg inmiddels gevonden. Lijkt het u ook leuk een keer mee te eten en nieuwe mensen te ontmoeten of gezellig aan te schuiven bij bekenden, kom dan op elke tweede maandag van de maand naar het Anker.
Vanaf 17.00 uur staat de koffie / thee klaar en om 17.30 uur serveren we een lekkere, eenvoudige maaltijd. Hiervoor wordt een bijdrage van €5,00 gevraagd.
Iedereen is welkom! Jong en oud, kerkelijk en niet kerkelijk!  Aanmelden  voor eten altijd de wosensdag voorafgaande aan de maaltijd.
In juli was er een heuse barbecue geregeld. Buiten werd  gegrild en binnen kon men eten. Er is inmiddels een groep van 20 tot 30 gasten die de smaak te pakken hebben. 


Aanmelden kan door te bellen, appen (06-83016970) of te mailen naar Ineke Klein Lenderink (kleinlenderink@gmail.com) of door je naam te noteren op de intakelijst op het prikbord in het Anker. 
Wil je ons komen helpen als vrijwilliger, ook dan ben je van harte welkom. Als vrijwilliger kun je in de keuken helpen, eten uitserveren, opruimen, gasten ontvangen en veel meer. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen via bovenstaand telefoonnummer.
De maaltijden worden gedeeltelijk thuis voorbereid, gezien de beperkte ruimte in de keuken van het Anker. Dus ook op een ander tijdstip kun je een bijdrage leveren.
 
Uit  het magazine Petrus:
In het laatste magazine  een terugblik op de Passion  in Zeist, een artikel over de situatie in Israël met ontmoetingen tussen Israelische en Palestijnse jongeren.
Klik hier voor het online magazine.

Gebed van ds. Rebecca Onderstal: Dank U voor het zonlicht

Goede God
Dank u voor het zonlicht dat ons wakker maakt en bloemen laat opengaan.
Dank u wel voor regendruppels die op bladeren blijven liggen en droge grond vruchtbaar maken.
Dank u wel voor bomen die voor dieren en mensen schaduw geven om uit te rusten
Dank u wel voor vlinders die dansen en bijen die zoemen.
Dank voor zoveel eetbaars dat groeit om ons te voeden,
voor bessen en knollen en granen en groenten.
Voor het goede dat u geeft danken we u.
We bidden u:
help ons dat we aandachtig genieten van uw schepping met volle teugen.
En help ons met nog meer aandacht te zorgen voor wat we ontvangen uit uw hand.

 

Bible Box in de kerk
In een nis, links in de kerk staat sinds kort een houten kistje met Bijbels. De diaconie heeft deze Bijbels aangevraagd bij de Bijbelvereniging. De diaconie biedt Nederlandse, Duitse, Engelse en Poolse Bijbels in de Bible Box aan. Daarnaast zijn er ook Oekraïense bijbel en Oekraïense kinderstripbijbels neergelegd in de nis. De Bijbels en boekjes mogen gratis meegenomen worden. Er staat een bus bij voor een vrije gift. Op deze manier heeft onze gemeente de mogelijkheid gecreëerd om Bijbels te verspreiden aan degene die daar belangstelling en behoefte aan hebben.  
 
AGENDA AGENDA
dinsdag 18 april, 19.00 - 20.00 uur:  laatste gespreksavond Job in het Anker
woensdag 24 april, 10.00 uur: Koffie met een oortje in het Anker
dinsdag 30 april 19.00 - 19.30 uur Kerkgebed in het Anker
zondag 5 mei 18.00 - 19.00 uur Tienerclub  bij Henk en Marion Knol Kastanjelaan 37 Steenderen
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 28-04-2024 om 10:00
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 05-05-2024 om 10:00
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 09-05-2024 om 09:00
Hemelvaartsdag 9.00 uur meer details

Kerkdienst Hemelvaartsdag 9.00 uur
datum en tijdstip 09-05-2024 om 09:00
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 12-05-2024 om 10:00
meer details

 
Kerkdiensten op YouTube
 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.