PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Nieuwsbulletin 13 maart 2023 Nieuwsbulletin 13 maart 2023
In het nieuwsbulletin vindt u onze actuele gemeenteberichten. Dit bulletin in uw mailbox ontvangen? Geef uw e-mailadres door aan de webredactie

PROTESTANTSE GEMEENTE STEENDEREN & BRONKHORST

NIEUWSBRIEF 2023-3
13 maart 2023

De diensten vinden plaats om 10 uur. De diensten zijn live hier te bekijken. Vanaf 8 januari kerken we tot Palmzondag in het Anker, tenzij anders aangegeven.

19 maart - ds. Hubertien Oostdijk
26 maart - ds. Henk Nekeman
2 april - Palmzondag Kerk -  ds. Hubertien Oostdijk, Doopdienst van Lucas Derksen
6 april Witte Donderdag 19.30 uur, ds. Hubertien Oostdijk m.m.v. een zanggroep van gemeenteleden
7 aprik Goede Vrijdag 19.30 uur -  ds. Hubertien Oostdijk met de Vesperpassie door vocal groep  Full House
8 april Stille Zaterdag 21.00 uur - ds. Hubertien Oostdijk
9 april Eerste Paasdag 10.00 uur - ds. Hubertien Oostdijk m.m.v. de cantorij vooraf is men welkom bij het  Paasontbijt 
 
BIJ DE DIENSTEN BIJ DE DIENSTEN
De diensten rondom Pasen
Zie voor een toelichting  Nieuws uit de Knechtenkamer.


Pasen 2023

Ontloken leven
groen getooid hout
bloesem op wat dood was
verdreven duister niet bestand
tegen koesterende stralen
die handen heelt
en mijn bloedende wond
ter linkerzij
de kwikstaart danst verheugd
op de maat van de specht
een niet mis te verstane roffel
voor verrezen leven
voor vrije vluchten
voor naderende toekomst
de merel twinkeliert zijn loflied
tot ongekende hoogte
fluit de biddende torenvalk wakker
roept de steenuil tot de orde
stuurt de welp naar het lam
Een arend stijgt op
bewaakt het nest van
de vredesduif .
G. H.

Thuis bekijken en/of beluisteren
U kunt de diensten online meebeleven of later beluisteren onder Diensten online. Heeft u geen computer, vraag dan de gratis cd aan bij Ineke Klein Lenderink, tel. 0575 451471.
Heeft u nog vragen over de diensten, bel dan Luc van Asselt (06-42616493).
Kijk hier een of meerdere diensten terug.

Collectes
Ook als u niet naar de kerk kunt komen hopen wij toch op uw bijdrage. De rekeningnummers:
Kerkrentmeesters:
Diaconie: 
Het Anker:
  NL14RABO0361103352 NL11RABO0361100884 NL07RABO0361156537
 
uit de gemeente uit de gemeente
Uit de knechtenkamer, maart 2023
Lieve mensen,

Op 2 april, Palmzondag, keren we terug naar de kerk en wordt de doop bediend aan Lucas Daan Derksen, zoon van Mirjam Sluijter en Mark Derksen. Ook komen de kinderen in die dienst terug met hun zelfgemaakte palmpaasstok en ook daar besteden we aandacht aan. Het belooft een prachtige viering te worden, waarin zowel Mirjam als haar vader Hans solo zullen zingen, begeleid door Derk-Jan Terpstra. Ik streef naar maximaal 5 kwartier, een uur zal niet haalbaar zijn willen we aan alles recht doen!
In de avond 19.30 uur brengen we het kruis van de Willibrorduskerk naar onze kerk en luisteren we naar de Steenderense Passion.
In de Goede Week vieren we op Witte Donderdag 6 april de Maaltijd van de Heer, luisteren we naar het verhaal van de Voetwassing en zijn er enkele zangers die ons begeleiden.
Op de Goede Vrijdag voert Vocal groep Full House de Vesperpassie naar het evangelie van Mattheus van Willem Vogel op, deze viering zal maximaal een uur duren, waarschijnlijk korter.
Ook op Witte Donderdag en Goede Vrijdag beginnen we om 19.30 uur.
Op de Stille Zaterdag, 21.00 uur steken we de nieuwe geschonken(!) Paaskaars aan, zingen en lezen we en is er een kind wat zich afvraagt ‘waarom deze nacht zo heel anders is dan alle andere nachten’. Ook worden we herinnerd aan onze eigen doop, korter of langer geleden!
Op Paasmorgen na het Paasontbijt trekken we dan alle registers open en vieren we Pasen! De cantorij verleent haar medewerking.
Beide gespreksgroepen zijn inmiddels afgesloten, in het nieuwe seizoen vanaf oktober beginnen we weer. Als u suggesties heeft voor een onderwerp/Bijbelboek laat het weten, als u mee wilt doen meldt u zich dan aan dan houd ik u op de hoogte!
Op 16 april vieren we samen met onze zustergemeente uit Wichmond, deze keer in onze kerk. Voorgangers zijn Wim Blanken namens Wichmond en ondergetekende, ook voor de kinderen is er in deze viering iets te beleven!
Het pastoraat vind ik heel belangrijk, neem dus alsjeblieft contact op met mij of met de ouderling als u bezoek wilt! Daar moet ik het van hebben! Neem alstublieft ook bij ziekte contact met mij op, omdat ik op afstand woon en niet alle dagen hier ben ontgaat mij ook wel eens wat.

U kunt mij aanspreken als u mij tegenkomt, bellen op 026-3237577, of via mijn mobiele telefoon 06-44422769 of mailen via h.oostdijk.van.andel@hotmail.nl
Mogelijkheden genoeg dus. Een hartelijke groet
Hubertien Oostdijk


Kinderkerkproject 40dagentijd
Met Pasen in het vooruitzicht gaan we weer een betekenisvolle 40-dagentijd tegemoet. We verklappen nog niet teveel, maar alvast een tipje van de sluier: het licht wordt elke week mooier… 
We hopen deze tijd samen met de kinderen onvergetelijk te maken.
Op palmzondag (gelijk met de doopdienst) gaan we weer palmpasenstokken maken voor een vrolijke optocht door de kerk.
Vier jij deze 40-dagentijd met ons mee?

Klik voor meer informatie
Paasontbijt op Eerste Paasdag
Op zondagmorgen 9 april, Eerste Paasdag, wordt het jaarlijkse Paasontbijt gehouden in de grote zaal van Het Anker. De aanvang is om 8.45 uur; de zaal is open vanaf 8.30 uur. Het Paasontbijt wordt bezocht door mensen van verschillende leeftijden, kerken en achtergronden uit Steenderen en omgeving. Samen in gesprek met iemand die naast je zit. Het past binnen het jaarthema van de landelijke PKN: ‘Aan tafel’. De maaltijd beginnen we samen met een lied. Vervolgens kunnen de bezoekers genieten van een uitgebreid ontbijt. Er wordt zoals gewoonlijk een kleine financiële bijdrage gevraagd. Het eventueel overgebleven bedrag wordt gedoneerd aan de voedselbank.
Het is zinvol om je vooraf op te geven, vanwege de beschikbare ruimte en voor de benodigde inkopen. Opgave kan onder andere via de intekenlijsten na afloop van de zondagse kerkdiensten of via de mail paasontbijt@pkn-sb.nl

Klik voor meer informatie
Steenderense Passion en Stille Omgang op zondag 2 april
Op Palmzondag 2 april a.s. wordt om 19.30 uur voor de tweede keer de Steenderense Passion uitgevoerd door zangers en musici uit Steenderen en omgeving. Deze wordt om 19.00 uur vooraf gegaan door een Stille Omgang met het witte kruis vanuit de R.K. Willibrorduskerk naar de protestantse Remiguskerk.

Tijdens de Stille Omgang wordt een groot wit kruis door groepen mensen in wisselende samenstelling door het dorp gedragen. De route van de tocht is korter dan in voorgaande jaren. De Stille Omgang begint om 19.00 uur vanuit de R.K. Willibrorduskerk, ingeleid met gesproken tekst en met zang door het R.K. kerkkoor.
Bij aankomst in de Remigiuskerk begint om 19.30 uur de Steenderense Passion. Daar wordt het indrukwekkende bijbelse verhaal over Jezus verteld, afgewisseld met Nederlandstalige liederen. Diverse zangers en musici hebben zich aangemeld: vocal group Full House, Lucian Venderink, Hans Sluijter, Mirjam Derksen-Sluijter, Jan van der Spoel, Ronald Wisselo, Eline Melsen, Lonneke van der Spoel en Herman Haan.
Iedereen wordt uitgenodigd om in de Stille Omgang mee te lopen en/of de Steenderense Passion na afloop in de Remigiuskerk te bezoeken. Wie de Stille Omgang niet kan meelopen, kan natuurlijk ook rechtstreeks naar het kerkgebouw gaan.
 
 
Bijbelleesrooster Bijbelleesrooster
Het bijbelleesrooster van het NBG: op DeBijbel.nl leest u de tekst van de dag in de bijbelvertaling die u prettig vindt. Voorheen kon men zich abonneren op een dagelijkse e-mail voor de tekst van de dag. Ook is de app 'mijn Bijbel' beschikbaar. U kunt deze downloaden voor smartphone of tablet. Informatie via DeBijbel.nl 

Er zijn tevens podcasts te beluisteren. Bijvoorbeeld 'Eerst dit' van de EO en de IZB, neem eens een kijkje op Gratis Bijbelpodcasts 

 
 
OVERIGE BERICHTEN OVERIGE BERICHTEN
Paasknutselmiddag voor kinderen
Woensdagmiddag 5 april wordt een paasknutselmiddag georganiseerd voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd.
Het wordt gehouden in het Kerspel (naast de RK kerk). De start is om 14.10 uur en het duurt tot 16 uur. Er worden leuke paasdecoraties gemaakt en het Paasverhaal wordt verteld. Natuurlijk is er ook wat lekkers.
Opgeven kan door te mailen naar marliesgroeneveld10@gmail.com of via de telefoon 451101.. Doe dit voor 30 maart want vol is vol. De toegang is gratis, een vrije gift voor de onkosten is welkom.
Verdere informatie is verkrijgbaar bij Marlies Groeneveld, Ina Kets en Els Veraart.


Paaschallenge voor tieners
Op Stille Zaterdag 8 april is er een landelijke Paaschallenge voor tieners van 10 tot 15 jaar, waar we in Steenderen ook aan mee doen. Het thema is "Wat speelt zich af aan tafel?
Beleef het paasverhaal terwijl je met elkaar toffe opdrachten uitvoer. Het is een challenge, dus laat je uitdagen om meer te weten te komen van Jezus en van de mensen om Hem heen in de laatste dagen van zijn leven. Ondertussen gaan we ook met elkaar aan tafel en eten we samen. Alles vindt plaats in de bovenzaal van Het Anker. Neem je eigen bord en beker mee.
Het begint om 18.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Iedereen is welkom, dus neem je vriend of vriendin mee. 
Je kunt je opgeven bij Herma Hulleman (h_hulleman@msn.com) of de leiding van de tienerlub (0613837898), doe dat dan voor 3 april.

Herma, Marion en Henk
Eetclub 'Eet eens mee!'
Gezellig een keer samen tafelen in het Anker

Elke tweede maandagavond van de maand wordt er een maaltijd verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers. De eerste maaltijd vindt plaats op maandag 17 april
Vanaf 17.00 uur staat de koffie / thee klaar en om 17.30 uur serveren we een lekkere, eenvoudige maaltijd. Hiervoor wordt een bijdrage van €5,00 gevraagd.
Iedereen is welkom! Jong en oud, kerkelijk en niet kerkelijk!  Aanmelden graag voor woensdag 12 april. De volgende data zijn 8 mei en 12 juni. 

Aanmelden kan door te bellen, appen (06-83016970) of te mailen naar Ineke Klein Lenderink (kleinlenderink@gmail.com) of door je naam te noteren op de intakelijst op het prikbord in het Anker. Aanmelden graag uiterlijk de woensdag voorafgaand aan de maaltijd.

Wil je ons komen helpen als vrijwilliger, ook dan ben je van harte welkom. Als vrijwilliger kun je in de keuken helpen, eten uitserveren, opruimen, gasten ontvangen en veel meer. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen via bovenstaand telefoonnummer.
De maaltijden worden gedeeltelijk thuis voorbereid, gezien de beperkte ruimte in de keuken van het Anker. Dus ook op een ander tijdstip kun je een bijdrage leveren.
Mee denken met de opstart ? Aanmelding  bij Ineke Klein Lenderink.
 


Bible Box in de kerk
In een nis, links in de kerk staat sinds kort een houten kistje met Bijbels. De diaconie heeft deze Bijbels aangevraagd bij de Bijbelvereniging. De diaconie biedt Nederlandse, Duitse, Engelse en Poolse Bijbels in de Bible Box aan. Daarnaast zijn er ook Oekraïense bijbel en Oekraïense kinderstripbijbels neergelegd in de nis. De Bijbels en boekjes mogen gratis meegenomen worden. Er staat een bus bij voor een vrije gift. Op deze manier heeft onze gemeente de mogelijkheid gecreëerd om Bijbels te verspreiden aan degene die daar belangstelling en behoefte aan hebben.  

Petrus nieuwsbrief maart
In de nieuwste editie van Petrus Magazine o.a. een reportage over de kerk in Moldavië en de manier waarop omgegaan wordt met de ouderen in een dorpje. Klik hier om het artikel te lezen.

Een lied  dat u hier kunt beluisteren.
Vernieuw in ons, o God,
uw liefde, lentelicht.
Herstel ons naar uw beeld en strijk
het kwaad uit ons gezicht.

Beadem ons, o Geest,
met wonderlijke kracht,
dan opent zich het leven weer,
een bloem in volle pracht.
    
Geef ons, o Christus, deel
aan levenslang geluk.
Gedoopt in U, een nieuw bestaan –
dat slaat geen dood meer stuk.

Drie-enig God, vervul
wat U ons hebt beloofd,
na al ons zoeken U te zien,
dan staan wij oog in oog.

Tekst: Carl P. Daw jr., ‘Restore in us, o God’
Melodie: Hal H. Hopson

 
AGENDA AGENDA

zaterdag 8 april Paaschallenge  voor tieners
woensdag 6 april Paasknutselmiddag  in Het Kerspel voor de kinderen van de basisschool.
 
 
 

vijfde zondag Veertigdagentijd
datum en tijdstip 26-03-2023 om 10.00 uur
meer details

Palmzondag, Kerk en bedienen van de Doop
datum en tijdstip 02-04-2023 om 10.00 uur
meer details

 
Kerkdiensten op YouTube
 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.