PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Nieuwsbulletin 23 mei 2023 Nieuwsbulletin 23 mei 2023
In het nieuwsbulletin vindt u onze actuele gemeenteberichten. Dit bulletin in uw mailbox ontvangen? Geef uw e-mailadres door aan de webredactie

PROTESTANTSE GEMEENTE STEENDEREN & BRONKHORST

NIEUWSBRIEF 2023-5
23 mei 2023

De diensten vinden plaats om 10 uur. De diensten zijn live hier te bekijken. 

28 mei Eerste Pinksterdag - oecumenische openluchtdienst bij fruitbedrijf Horstink, ds. Hubertien Oostdijk en mevr. Maria Schotman. Thema: 'Groeikracht'. Kinderoppas aanwezig, tevens kinderkerk.
4 juni - ds. Deodaat van der Boon
11 juni - ds. Jacqueline Krajenbrink
18 juni - ds. Hubertien Oostdijk, met Viering van de Maaltijd van de Heer
25 juni - dhr. Herman Haan, afscheid oudste kinderen kinderkerk
25 juni 11.45 uur - ds. Roelie Reiling en ds. Hubertien Oostdijk, Kind op Schootviering  in Het Anker
 
BIJ DE DIENSTEN BIJ DE DIENSTEN
Oecumenische Pinkster-openluchtdienst
Op Eerste Pinksterdag, zondagmorgen 28 mei om 10.00 uur, houden de beide Steenderense kerken een gezamenlijke openluchtdienst. Deze vindt dit jaar plaats in de boomgaard van Fruitbedrijf Horstink aan de Prinsenmaatweg 3 te Rha.
De oecumenische viering wordt geleid door ds. Hubertien Oostdijk namens de protestantse kerk en Maria Schotman namens de R.K. Willibrorduskerk. Al diverse malen werd tijdens Pinksteren een gezamenlijke openluchtdienst gehouden. Dit jaar is als locatie gekozen voor de sfeervolle omgeving van de boomgaard van Horstink in Rha.
Medewerking aan de dienst wordt verleend door een koor, bestaande uit leden van de cantorij en van het R.K. kerkkoor, onder leiding van organist Bram van Oort.  Het thema van de vierng is 'Groeikracht'. Het zangkoor is inmiddels al bijpassende liederen aan het instuderen. ‘Jong gras ontkiemt, de wildernis wordt groen in dit seizoen’, zo klinkt het op de repetitie-avonden. ‘De wijnstok bloeit, dit zal een oogstfeest zijn...’ Iedereen is van harte welkom bij dit feest op Eerste Pinksterdag.Kind-Op-Schoot-dienst op zondag 25 juni 2023 van 11.45 tot 12.15 uur in het Anker
Speciaal voor kinderen van 0 t/m 5 jaar een mini-viering in het Anker. o.l.v.  Roelie Reiling en Hubertien Oostdijk.
Met kussens in de kring, de Kind-Op-Schoot-kaars aan,veel liedjes zingen en een Bijbelverhaal speels beleven met al je zintuigen.
Je bent welkom samen met papa, mama, opa, oma, 
je oudere/jongere broertjes en zusjes op. Na afloop koffie, thee en limonade.


                                             

Terugblik op het kinderkerkproject
Het 40-dagentijdproject van de kinderkerk begon in de tijd voor Pasen elke zondag in de kerk met het themalied ‘Zoek het licht’. Aan de hand van een gesprek en meegenomen spullen of een opdracht startte daarna de kinderkerk. Zo ging het bijvoorbeeld over: ‘wat maakt jou sterk? Sterk zijn gaat niet altijd om kracht en spierballen; mentaal sterk zijn is minstens zo belangrijk.’ De rode draad tijdens dit project was de paaskaars. Tijdens de eerste zondag kreeg ieder kind een eigen ‘kale’ paaskaars. Iedere week werd de kaars een beetje mooier gemaakt. Tijdens de Palmpasen zijn de kinderen druk bezig geweest met het versieren van palmpasenstokken. Op de laatste zondag van ons project -Paaszondag- werden de paaskaarsen afgemaakt met een kruis erop. Ook was er nog even tijd om paaseieren te zoeken op het marktplein.


Thuis bekijken en/of beluisteren
U kunt de diensten online meebeleven of later beluisteren onder Diensten online. Heeft u geen computer, vraag dan de gratis cd aan bij Ineke Klein Lenderink, tel. 0575 451471.
Heeft u nog vragen over de diensten, bel dan Luc van Asselt (06-42616493).
Kijk hier een of meerdere diensten terug.

Collectes
Ook als u niet naar de kerk kunt komen hopen wij toch op uw bijdrage. De rekeningnummers:

Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst                   NL14 RABO 0361 1033 52
Diaconie van de Protestantse Gemeente uit Steenderen               NL11 RABO 0361 1008 84
Diaconie van de Protestantse Gemeente uit Steenderen               NL07 RABO 0361 1565 37   (Dit is Het Anker)
 
 
 
uit de gemeente uit de gemeente
Uit de knechtenkamer, april.mei 2023

Lieve mensen,

Wat een feest om zo met elkaar Pasen te mogen vieren. De kinderen hadden een fijne knutselmiddag in het Kerspel, de tieners een mooie Paaschallenge met boeiende opdrachten. De vieringen zijn ook mooi en goed geweest met zeker op Stille Zaterdag en Paasmorgen veel mensen in de kerk. Op Paasmorgen voorafgegaan door een heerlijk ontbijt met veel mensen! Wat hadden de kinderen een mooie Paaskaars gemaakt toch, ik hoop echt dat ze hem thuis nog eens aansteken.

Nu gaan we ons voorbereiden op Pinksteren, hopelijk met mooi weer zodat we dit jaar bij Horstink tussen de bloeiende fruitbomen kunnen vieren! (Bij slecht weer vindt de viering bij Horstink in de schuur plaats.)
Ook dit jaar willen we graag een gemengd koor Katholiek en Protestant en gaan Maria Schotman en ik samen voor.
Op 25 juni is er weer een kind op schoot viering in het Anker om 11.45 uur. Roelie Reiling en ondergetekende gaan samen voor. Bram van Oort begeleidt het zingen op de piano.

In de kerkenraad willen we gaan nadenken over de toekomst van onze kerk, waar staan we over 10 jaar? Hoe houden we dan de gemeente levend? Wat is daarvoor nodig? En vooral hoe betrekken we de jongeren daarbij?
Als u ideeën daarover hebt, laat het alsjeblieft weten!

Op zaterdagavond 19 augustus is er weer een Oogstdankviering, Veldkapel, Vordenseweg. Bij slecht weer vindt de viering plaats in de Remigiuskerk in Steenderen.
Voorgangers zijn pastoor Harry Scheve en ds. Hubertien Oostdijk. Het thema is ‘Besef van gezamenlijke verantwoordelijkheid’.

Op 3 september vindt onze startzondag plaats, deze keer met als thema ‘Ga mee’, het mooiste is als mensen meedoen, van jong tot oud. We zijn op zoek naar een aantal mensen die mee willen doen met de voorbereidingen. In juni willen we al voor het eerst bij elkaar komen om zo voor de vakanties al het een en ander te kunnen regelen. Doe je ook mee? Meld je aan!

Het pastoraat vind ik heel belangrijk neem dus alsjeblieft contact op met mij of met de ouderling als u bezoek wilt! Daar moet ik het van hebben! Neem alstublieft ook bij ziekte contact met mij op, omdat ik op afstand woon en niet alle dagen hier ben ontgaat mij ook wel eens wat.

U kunt mij aanspreken als u mij tegenkomt, bellen op 026-3237577, of via mijn mobiele telefoon 06-44422769 of mailen via h.oostdijk.van.andel@hotmail.nl
Mogelijkheden genoeg dus. Een hartelijke groet
Hubertien OostdijkPaaschallenge voor de tieners
Op zaterdagavond 8 april, de avond voor Pasen, kwam een groep tieners vanuit beide Steenderense kerken in Het Anker bij elkaar voor een Paaschallenge. Deze challenge was georganiseerd door de landelijke kerken en bestond uit allerlei boeiende opdrachten. Het werd in Het Anker geleid door Herma Hulleman en de leiding van de tienerclub. Centraal stond daarbij het Bijbelverhaal over het Laatste Avondmaal. De eerste opdracht was een foto maken, waarin 12 personen net zo zitten en gekleed zijn als de 12 discipelen op het schilderij van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. En bij de tweede opdracht moesten bijvoorbeeld door middel van puzzelopdrachten de sleutels gevonden worden, waarmee de ruimte veilig kon worden afgesloten. Intussen luisterden we naar audio-fragmenten, waarin we hoorden hoe de verschillende discipelen zoals Petrus, Thomas en Judas het allemaal ervaren hadden. En natuurlijk was er tussen de opdrachten door gelegenheid om samen met elkaar te eten. Het was een leuke avond, waarin alle tieners enthousiast mee deden.
Zo hebben we elke maand een tienerclubavond gehad dit seizoen, de laatste afsluitende avond is gepland op 11 juni. Koffie met een oortje  op 31 mei
Onder het genot van ‘koffie met wat lekkers’ werd er tijdens de ‘Koffie met een oortje’-bijeenkomsten weer veel uitgewisseld. Steeds komen weer andere onderwerpen aan de orde, wat het boeiend maakt. Heel veel dank aan iedereen die bijgedragen heeft aan de invulling van de ochtend, in de vorm van een onderwerp of een lekkere traktatie. De volgende bijeenkomsten zijn op 31 mei en 28 juni a.s. om 10.00 uur in Het Anker. In de maanden juli en augustus zijn er geen ‘Koffie met een oortje’-bijeenkomsten in verband met de vakanties.
 
 
Bijbelleesrooster Bijbelleesrooster
Het bijbelleesrooster van het NBG: op DeBijbel.nl leest u de tekst van de dag in de bijbelvertaling die u prettig vindt. Voorheen kon men zich abonneren op een dagelijkse e-mail voor de tekst van de dag. Ook is de app 'mijn Bijbel' beschikbaar. U kunt deze downloaden voor smartphone of tablet. Informatie via DeBijbel.nl 

Er zijn tevens podcasts te beluisteren. Bijvoorbeeld 'Eerst dit' van de EO en de IZB, neem eens een kijkje op Gratis Bijbelpodcasts 

 
 
OVERIGE BERICHTEN OVERIGE BERICHTEN

Eetclub 'Eet eens mee!'
Gezellig een keer samen tafelen in het Anker

Elke tweede maandagavond van de maand wordt er een maaltijd verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers. De eerste maaltijden zijn enthousiast ontvangen. Enkele tientallen bezoekers hebben de weg inmiddels gevonden. Lijkt het u ook leuk een keer mee te eten en nieuwe mensen te ontmoeten of gezellig aan te schuiven bij bekenden, kom dan op maandag 12 juni, 10 juli  en zo elke maand.
Vanaf 17.00 uur staat de koffie / thee klaar en om 17.30 uur serveren we een lekkere, eenvoudige maaltijd. Hiervoor wordt een bijdrage van €5,00 gevraagd.
Iedereen is welkom! Jong en oud, kerkelijk en niet kerkelijk!  Aanmelden  voor eten in juni graag voor woensdag 7 juni. 

Aanmelden kan door te bellen, appen (06-83016970) of te mailen naar Ineke Klein Lenderink (kleinlenderink@gmail.com) of door je naam te noteren op de intakelijst op het prikbord in het Anker. 

Wil je ons komen helpen als vrijwilliger, ook dan ben je van harte welkom. Als vrijwilliger kun je in de keuken helpen, eten uitserveren, opruimen, gasten ontvangen en veel meer. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen via bovenstaand telefoonnummer.
De maaltijden worden gedeeltelijk thuis voorbereid, gezien de beperkte ruimte in de keuken van het Anker. Dus ook op een ander tijdstip kun je een bijdrage leveren.
 


Bible Box in de kerk
In een nis, links in de kerk staat sinds kort een houten kistje met Bijbels. De diaconie heeft deze Bijbels aangevraagd bij de Bijbelvereniging. De diaconie biedt Nederlandse, Duitse, Engelse en Poolse Bijbels in de Bible Box aan. Daarnaast zijn er ook Oekraïense bijbel en Oekraïense kinderstripbijbels neergelegd in de nis. De Bijbels en boekjes mogen gratis meegenomen worden. Er staat een bus bij voor een vrije gift. Op deze manier heeft onze gemeente de mogelijkheid gecreëerd om Bijbels te verspreiden aan degene die daar belangstelling en behoefte aan hebben.  

Petrus nieuwsbrief mei
In het nieuwste nummer o.a.  10 tips wat te doen met kinderen met de Pinksterdagen en een aantal mooie Pinksterliederen.
Klik hier om de artikelen te lezen. Voor een overzicht van mooie Pinksterliederen klik hier.  

Een gebed om de Geest

Wij danken U, Heer,
want U hebt ons gezegd:
‘Ik laat jullie niet als wezen achter, 
Ik kom naar jullie toe’.
 
Soms, toch, voelen we ons
vaderloos en moederloos alleen
 
Als uw hemel gesloten lijkt
en ons roepen terugkaatst.
 
Als onze vragen blijven hangen
in de wolken en onze liefde 
geen antwoord vindt.
 
Als de stilte oorverdovend is.
 
Dan vragen we U:
kom opnieuw naar ons toe,
raak ons aan door uw Geest,
vul onze verlatenheid 
met uw nabijheid
 
Dat wij weer weten: 
U bent er, 
zoals een goede vader, goede moeder,
en wij zijn uw kinderen.
 
Amen

(door ds. Ruud Stiemer)


 
 
AGENDA AGENDA
31 mei 10.00 uur - Koffie met een oortje, Het Anker
11 juni  18.00 uur - afsluiting tienerclub
12 juni 17 uur - Eetclub Eet eens mee, Het Anker (voor meer informatie zie hierboven)
25 juni - Kind op Schootviering 11.45 uur, Het Anker
 
 
 

Kerkdienst Remigiuskerk
datum en tijdstip 11-06-2023 om 10.00 uur
meer details

Eetclub Eet eens mee
datum en tijdstip 12-06-2023 om 17:00
meer details

Eetclub 'Eet eens mee'
datum en tijdstip 12-06-2023 om 17:00
meer details

Kerkdienst Remigiuskerk met Viering van de Maaltijd van de Heer
datum en tijdstip 18-06-2023 om 10.00 uur
meer details

 
Kerkdiensten op YouTube
 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.