PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
uit de gemeente uit de gemeente
Uit de knechtenkamer, november 2023

Lieve mensen,
Op Eeuwigheidszondag 26 november noemden wij de namen van hen die ons in het afgelopen jaar zijn voorgegaan in het vertrouwen dat zij bij God geborgen zijn.
Het was een beladen, emotionele zondag, bij velen van u en bij mij, maar dat is niet erg. Dat mag er zijn.
Aan de ene kant geeft die zondag ons hoop en vertrouwen dat onze dierbare doden geborgen zijn bij God en in zijn Rijk van liefde en vrede wonen, maar aan de andere kant neemt het ons verdriet en gemis niet volledig weg. Liever hadden we onze geliefden die overleden zijn bij ons gehad toch…?
De cantorij verleende haar medewerking en Lisanne en Marion Knol zongen voor ons het mooie lied van Sela ‘de mensen die wij missen’. Na de kaarsen voor onze gemeenteleden staken we nog een extra kaars aan voor alle andere mensen die ook overleden zijn. 
Cursus:
Iedere predikant moet ook cursussen volgen om bij te blijven en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in kerk en theologie.
Vorig jaar volgde ik de cursus ‘predikant in het dorp’.
In november, december volg ik de cursus ‘pastorale zorg in de laatste levensfase’. U merkt daar maar weinig van, hooguit ben ik een aantal dagen minder in Steenderen en omgeving werkzaam en studeer ik wat meer thuis, op 28 november ben ik een dag in Doorn. De cursus wordt afgerond met een uitgebreide paper.
Advent en Kerst:
Advent betekent komst, we verwachten de Messias. De kleur in de Adventsperiode is paars, kleur van bezinning
en inkeer. Vanouds werd in deze periode net zoals in de Veertigdagentijd op weg naar Pasen gevast. Ook vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die zich in die perioden bijvoorbeeld onthouden van alcohol, tabak, zich beperken met sociale media etc. Er zijn vier Adventszondagen, dit jaar valt het wat vreemd, want op 24 december
is het ’s morgens vierde Advent en ’s avonds kerstavond. 
De Messias, de redder van de wereld geboren in een stal. Niet bij koningen of vorsten in een paleis, maar in een stal
om zo duidelijk te maken dat zijn hart uitgaat naar hen die leven aan de onderkant van de samenleving. Hij wil er
voor iedereen zijn, maar juist ook voor hen voor wie het leven niet meevalt. En wie Hem wil navolgen wordt gevraagd over zijn schouder mee te kijken, te kijken naar hen die het zwaar hebben, wie Hem wil navolgen wordt gevraagd om te leven met en voor de ander.
Een goede voorbereidingstijd op kerst gewenst!
Gesprekskring:
Vlak voor kerst ronden we onze gesprekskring van 4x over de profeet Amos af. Om in januari weer te starten met een kring over het Bijbelboek Job en het lijden in de wereld en soms ook in ons eigen leven.
De eerste bijeenkomst is op donderdag 18 januari om 19.00 uur in het Anker.
De overige data leest u in het volgend nummer van Kerk Zijn maar meestal is het om de week een uurtje.
Weet u welkom! Om een idee te hebben op hoeveel mensen ik kan rekenen is het toch wel prettig als u zich even bij mij aanmeldt.
Het pastoraat vind ik heel belangrijk neem dus alsjeblieft contact op met mij of met de ouderling als u bezoek wilt!.
U kunt mij aanspreken als u mij tegenkomt, bellen op 026-3237577, of via mijn mobiele telefoon 06-44422769 of mailen via h.oostdijk.van.andel@hotmail.nl
Een hartelijke groet
Hubertien Oostdijk

 Kerstchallenge voor tieners op 17 december
Op zondagavond 17 december wordt om 17.00 uur in Het Anker een Kerstchallenge gehouden voor jongeren tussen 10 en 15 jaar vanuit beide Steenderenes kerken. Aan deze challenge doen in tal van plaatsen in ons land in totaal ca. 6000 jongeren mee. In ons dorp doen we dat dus vanuit Het Anker. Met boeiende spel-elementen en uitdagende puzzelopdrachten moeten in groepjes codes worden gekraakt en oplossingen worden gevonden, om tot het einddoel te komen. De Kerstchallenge wordt in Steenderen georganiseerd door de Tienerclub, maar ook alle andere
jongeren tussen 10 en 15 jaar kunnen zich aanmelden. Van harte welkom! Er wordt voor avondeten en voor frisdrank gezorgd. Informatie (en aanmelding), e-mail henkenmarionknol@gmail.com

Kerkgebed op dinsdag 28 november
Ook in de afgelopen periode kwam een groep gemeenteleden op de laatste dinsdag van de maand bij elkaar in Het Anker om te bidden voor onze kerkelijke gemeente, de nood in de wereld en voor de mensen om ons heen. Er is immers iedere keer veel om voor te bidden - en te danken. Een van deze avonden begonnen we met een gebed van ds. Walter Meijles, die dit goed verwoordt: “Liefdevolle Vader, in de veelvoud van de dingen raakt ons pad bedolven onder wat nog moet en had moeten worden gedaan. Uw weg gaan is ons verlangen, op uw spoor komen is onze hoop.”  Op 28 november is het laatste kerkgebed van dit jaar. Het volgende kerkgebed is op dinsdagavond 30 januari om 19.00 uur in Het Anker. Iedereen is van harte welkom.                                                                                          

De kinderkerk brengt lichtpuntjes
Vanaf eerste advent gaat de kinderkerk de kerk versieren met sterren en andere mensen blij maken. Dit zijn de lichtpuntjes die iedereen nodig heeft in de donkere dagen voor kerst. Zijn jullie ook benieuwd hoe dit er uit komt te zien? Kom dan allemaal vanaf 3 december naar de kerk waar we daarna snel naar onze eigen ruimte gaan.
Groetjes van Joke, Marije en Charlotte.
 
terug
 
 

Eetclub 'Eet eens mee'
datum en tijdstip 11-12-2023 om 17:00
meer details

Derde Advent met Viering van de Maaltijd, Het Anker
datum en tijdstip 17-12-2023 om 10:00 uur
meer details

Kerstchallenge voor tieners
datum en tijdstip 17-12-2023 om 17:00 uur
meer details

Vierde Advent met Lessons and Carols
datum en tijdstip 24-12-2023 om 10:00 uur
meer details

 
Kerkdiensten op YouTube
 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.